Mieliśmy przyjemność rozpocząć nowy cykl spotkań ze studentem dietetyki na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu Franciszkiem Kędzierskim. Projekt nosi nazwę „Zdrowie Seniorów: Skarby natury dla harmonii ciała i ducha” i jest realizowany w ramach Szkoły Liderów Wrocławskiego Centrum Seniora, Wrocławskiego Centrum Rozwoju Społecznego.
Zrobiliśmy też ciekawy kalendarz na ten miesiąc, który pozwoli nam kreatywnie spędzić czas.
Na kolejnych zajęciach ukisiliśmy warzywa i owoce! Dowiedzieliśmy się także wiele nowych rzeczy, między innymi jak pozytywnie wpływa na nasz organizm jedzenie kiszonek! Następnie zakasaliśmy rękawy i zrobiliśmy swoje kiszonki, które próbowaliśmy po dwóch tygodniach
W słoikach mamy rzodkiewki, gruszki, buraki, marchewki, jabłka
Na jednym ze spotkań towarzyszył nam temat: „Jesienne wędrówki, spacer z naturą”
Poznaliśmy walory zdrowotne i zastosowanie wielu pospolitych roślin spotykanych na łąkach czy w lasach
Jak zawsze było bardzo ciekawie i pouczająco
Jeden z ostatnich wykładów z Franek Kędzierski, był pod tytułem: „Smakowite spotkanie: eksploracja lokalnej kuchni”. Poznaliśmy wiele ciekawych przysmaków polskiej kuchni regionalnej jak np. sery łomnickie, ruchanki czy kiszkę ziemniaczaną